Inriktningen

Inriktningen VVS ska ge fördjupade kunskaper i installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem. Den ska också ge fördjupade kunskaper om energi- och miljöfrågor samt om säkerhet inom VVS-teknik.

Du får alltså lära dig allt från traditionellt rörmokeri till avancerade tekniska lösningar för energihantering.

Väljer du att sikta på yrkesutgången industrirör (se rubriken Yrkesutgångar) kan du även få jobba med montage och svetsning av rörsystem som kraftverk och industrier.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Under andra och tredje läsåret kommer du att vara ute på praktik (APL) på ett rörföretag i regionen. Där får du praktiskt träna på de kunskaper du fått inom VVS-området. Detta blir ofta inträdesporten till en anställning efter utbildning.

Man har ofta möjlighet att jobba extra med lön under loven. Delar av denna tid kan läggas till din lärlingstid efter avslutad utbildning och vissa timmar under resten av din skoltid. Arbetsintyg fordras.

Yrkesutgångar

Inriktningen kan leda till arbete som till exempel montör inom områdena VVS, industrirör och isolering av tekniska installationer.

Efter utbildningen

VVS-företag

Det vanligaste är att du efter utbildning arbetar på ett VVS-företag med röranläggningar för värme och sanitet (vatten och avlopp) i nybyggnader, om- och tillbyggnader eller reparationsarbeten.

Lärlingsperiod

Inom VVS-branchen finns det mycket regler och lagar. Därför får du jobba de första två åren efter utbildningen som lärling och efter det gör du ett yrkesexamensprov. Först då får du fullt betalt som VVS-montör.

Hjälp oss att förbättra denna sida genom att klicka på någon av knapparna nedan. Dina synpunkter är viktiga för oss.

Hittade du den information du sökte?