Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram för dig som vill jobba som vård- och omsorgspersonal inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg, psykiatri och med funktionshindrade.

Så här är programmet upplagt

På Vård- och omsorgsprogrammet läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen du läst i grundskolan.

Programgemensamma karaktärsämnen är: hälsa, medicin, människan, psykiatri, psykologi, samhällskunskap, specialpedagogik, svenska eller svenska som andraspråk samt vård och omsorg.

Vård- och omsorgsprogrammet har inga inriktningar, du får läsa kurser som ger dig möjlighet till arbete inom både sjukvård och omsorg.

Så här arbetar vi

På vård- och omsorgsprogrammet kommer du att lära dig om hur vi som människor fungerar och vilka behov vi kan ha av omvårdnad och omsorg. Du får kunskaper om kroppens uppbyggnad och hur sjukdomar kan botas eller förebyggas.

Att arbeta inom vård och omsorg ställer många krav på den anställde. Under utbildningen kommer din förmåga att bemöta patient, brukare eller anhörig på ett yrkesmässigt sätt att utvecklas. Skriftlig och muntlig kommunikation är viktigt dels som grund för gott samarbete men även för att du ska kunna ge korrekt och komplex information till patient eller brukare.

Genom vårt samarbete med arbetsgivarna kommer du att ha en utbildning som gör att du är anställningsbar och har den kompetens som krävs på arbetsmarknaden.

Vård- och omsorgscollege

Polhemsskolans Vård- och omsorgsprogram ingår i Vård-och omsorgscollege Gävleborg.

Vård- och omsorgscollege är en nationell satsning där skolor och arbetsgivare tillsammans arbetar för att få fler att utbilda sig inom området. Utbildningarna ska vara av högsta kvalitet. Anställda inom vård och omsorg ska erbjudas kompetensutveckling.

En kreativ och stimulerande arbets- och läromiljö är viktigt. Skolorna och arbetsgivarna jobbar även för att studerande och anställda ska ha en god hälsa.

Det här programmet är ett yrkesprogram där du tar en yrkesexamen.

Högskolebehörighet på alla våra program

Du som börjar ett yrkesprogram hos oss kommer att få grundläggande behörighet till högskola. 

Vill du veta mer –  prata med din studie- och yrkesvägledare.

Hjälp oss att förbättra denna sida genom att klicka på någon av knapparna nedan. Dina synpunkter är viktiga för oss.

Hittade du den information du sökte?