Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program för dig som vill arbeta med teknik och tekniska processer. Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i teknik och naturvetenskap på högskolan. Du får även högskolebehörighet till fler områden.

Så här är programmet upplagt

På de högskoleförberedande programmen läser du fler teoretiska kurser än på yrkesprogrammen.

Gymnasiegemensamma ämnen är: engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk.

Programgemensamma karaktärsämnen är: fysik, kemi och teknik.

Inför år 2 väljer du mellan fyra nationella inriktningar:

Inom två av inriktningarna, Design och produktutveckling samt Informations- och medieteknik, kan du dessutom i år 3 välja ett paket inom programfördjupningen som innehåller de kurser som finns i den femte nationella inriktningen Produktionsteknik.

År 3 får du möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning. Läs mer under respektive inriktning vilka fördjupningar du har att välja mellan.

På Teknikprogrammet kan du även välja en nationell eller en lokal idrottsinriktning med kurser inom Samhällsbyggande och miljö.

Så här arbetar vi

Läsåret är indelat i fyra perioder och du visar vad du lärt dig under särskilda provveckor som kommer mellan perioderna. Du arbetar både individuellt och i grupp med olika teknikprojekt.

Vi deltar ofta i olika tävlingar och vinner ärofyllda priser, bland annat har vi utsetts till Årets Teknikutbildning och vunnit första pris i Sveriges största designtävling för studenter.

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program.

Ett sådant program ger alltid grundläggande högskolebehörighet, men du som går teknikprogrammet får också särskild behörighet till flera högskoleutbildningar, särskilt inom det tekniska området.

Om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning är det viktigt att planera dina studier. Prata gärna med din studie- och yrkesvägledare.

Hjälp oss att förbättra denna sida genom att klicka på någon av knapparna nedan. Dina synpunkter är viktiga för oss.

Hittade du den information du sökte?