Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram för dig som vill använda händerna och arbeta med ett kreativt hantverksyrke. På Polhemsskolan finns inriktningarna textil design och frisör.

Så här är programmet upplagt

På hantverksprogrammet läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen du läst i grundskolan.

Du får lära dig om hantverksprocessen, formgivning, företagande och service. Du tränar dig i att utveckla idéer till färdiga produkter och att bedöma vilka material och maskiner du behöver. Du lär dig också hur du bedömer ekonomisk lönsamhet.

Programgemensamma karaktärsämnen är: entreprenörskap, hantverk och hantverkskunskap.

Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning. Hör med skolan vilka fördjupningskurser den erbjuder. Du har även ett individuellt val där du väljer vad du vill läsa.

Polhemsskolan ger två av Hantverksprogrammets fem nationella inriktningar

Så här arbetar vi

På hantverksprogrammet på Polhemsskolan använder vi oss av ett ämnesövergripande arbetssätt där vi drar nytta av varandras kompetenser över inriktningsgränserna.

Du har möjlighet att anpassa ditt arbete utifrån dig själv och din personliga lärstil.

Den utrustning och de maskiner som används på programmet uppfyller kraven från respektive bransch.

Återkommande aktiviteter

Varje år arrangerar hantverksprogrammet modevisningar både inom och utom skolans väggar. Vi är även med och arbetar inför och under Polhemsskolans julmarknad.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen genomförs på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Hantverksprogrammet på Polhemsskolan har ett gott samarbete med respektive bransch vilket gör att din APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Det här programmet är ett yrkesprogram där du tar en yrkesexamen.

Högskolebehörighet på alla våra program

Du som börjar ett yrkesprogram hos oss kommer att få grundläggande behörighet till högskola. 

Vill du veta mer –  prata med din studie- och yrkesvägledare.

Hjälp oss att förbättra denna sida genom att klicka på någon av knapparna nedan. Dina synpunkter är viktiga för oss.

Hittade du den information du sökte?