Inriktningen dator- och kommunikationsteknik vänder sig till dig som vill arbeta med datakommunikation, service av nätverk eller felsökning av persondatorer.

Inriktningen förbereder dig för arbete som IT-tekniker, nätverkstekniker, webbutvecklare, servicetekniker och eventtekniker.

Den senaste datortekniken

På inriktningen dator- och kommunikationsteknik kommer du att få arbeta med den senaste datortekniken och lära dig om nätverkssäkerhet, programmering, webbdesign, administration samt reparation och underhåll av nätverk och datorer.

Bygg din egen dator

Du får lära dig om både hårdvara och mjukvara och kommer att få bygga din egen dator som du sedan använder under hela utbildningen. Du kommer även att få bygga upp ett lokalt datanät samt installera och konfigurera en server. På Polhemsskolan får du tillgång till mycket modern utrustning och får tillfälle till många praktiska övningar.

Flera veckors praktik

Du får under utbildningen göra flera veckors praktik på lokala företag som vi samarbetar med. Efter utbildningen kan du bland annat arbeta med datakommunikation, service av nätverk eller felsökning av persondatorer. Givetvis har du en bra grund för fortsatta studier.

Eventteknik

På yrkesutgången eventtekniker läser du en variant av inriktningen dator- och kommunikationsteknik där några kurser byts mot kurser riktade mot ljus och ljud. Du kommer att få planera och genomföra olika event och lär dig praktiskt att använda teknik och utrustning för ljudåtergivning, digital och analog ljudinspelning och redigeringsteknik. Du får kunskaper om scenanläggningars komponenter, enheter och system t.ex. ljud- och ljussättning.

Under utbildningen lär du dig

  • att bygga och rigga scenanläggningar för artister och events.
  • att ljussätta ett event
  • om tekniska ljudanläggningar och mixning med analog och digital teknik.
  • enklare systematisk felsökning och reparation.
  • om mikrofoner, mixerbord och högtalare.
  • om analog och digital video- och bildteknik, bildskärmar och projektorer.

Efter utbildningen kan du arbeta som eventtekniker.

Hjälp oss att förbättra denna sida genom att klicka på någon av knapparna nedan. Dina synpunkter är viktiga för oss.

Hittade du den information du sökte?