Inriktningen automation vänder sig till dig som vill lära dig att styra avancerade produktionssystem med hjälp av datorteknik och elektroteknik.

Inriktningen kan leda till yrken som till exempel hisstekniker, automationstekniker, tekniker inom fastighetsautomation, industrielektriker och processtekniker.

Elektriker med inriktning mot industrin

På automationsinriktningen utbildas du till elektriker med inriktning mot industrin. Dagens industrier har på några år utvecklats till högteknologiska arbetsplatser där de flesta arbetsuppgifter styrs av automationsenheter. På automationsinriktningen får du lära dig styra och reglera dessa enheter med hjälp av luft, hydraulik och elektronik.

Automationsteknikerns kunskaper

Många automationssystem styrs av specialanpassade datorer som du får lära dig att programmera. Du kommer även att få installera motorer och göra grundläggande elinstallationer. Även andra branscher efterfrågar automationsteknikerns kunskaper, till exempel vid fastighetsautomation då ventilation och klimat ska styras i en fastighet.

Efterfrågan är stor

Utbildningen ger dig även grundläggande behörighet för anställning som elektriker. Efterfrågan på automationstekniker är stor. Många företag ser stora ekonomiska vinster i att automatisera sina arbetsuppgifter. Under din arbetsplatsförlagda utbildning kommer du att få knyta närmare kontakt med dessa företag.

Hjälp oss att förbättra denna sida genom att klicka på någon av knapparna nedan. Dina synpunkter är viktiga för oss.

Hittade du den information du sökte?